HF31_holokauszt-emlekezet-1-1

14—A holokauszt emlékezete.

1948. december 9-én az ENSZ elfogadta a genocídium definícióját, amely bármilyen nemzeti, népi, faji vagy vallási csoport részleges vagy teljes kiirtásának szándékát jelöli. Nem csak a népirtás fogalmát és büntetését foglalták bele az egyezménybe, hanem ezek megelőzésének kötelezettségét is.

LA4_Drafi-Jozsef-botlatoko_Forras-Ujpesti-Cigany-Helytorteneti-Gyujtemeny-1
Dráfi József holokauszt-áldozat botlatóköve Újpesten [Fotó: Újpesti Cigány Helytörténeti Gyűjtemény]

A genocídiumok és a vallási háborúk persze évszázadok óta léteznek, a világ számos pontján azóta is elkövetik őket. A 20. században számos hasonló borzalom történt, például az I. világháború alatti örmény népirtás, az 1970-es évek kambodzsai Vörös Khmer-terror által meggyilkolt áldozatok, az 1994-es ruandai mészárlás, az 1995-ös srebrenicai mészárlás vagy 2017-ben Mianmarban a rohingyák elleni népirtás. Ezért nagyon fontos, hogy észrevegyük a jeleket, és kritikusan álljunk minden olyan állásponthoz, amely valamilyen nemzeti, népi, faji, nemi, identitásbeli vagy vallási csoportot diszkriminál.

A magyarországi holokauszt emléknapja április 16-a, mert 1944-ben ezen a napon kezdték meg a zsidók gettósítását és deportálását Észak-Kelet Magyarországról. 2009-ben került ki az első olyan holokausztról szóló emléktábla, ahol az áldozatoknál a ’zsidó’ kifejezést is használják.

Ez a tábla a Király utca 15. bejáratánál található, ahol a mai napig egy - mára visszaépített - gettófal áll. A fal mindenkit emlékeztet a budapesti gettóra, és azokra a negatív sztereotípiákra, melyek a tudatlanság és az információhiány gerjesztette félelmekből fakadnak ugyan, de beláthatatlan történelmi következményekkel járnak.

Az 1970-es években létrejött nemzetközi roma mozgalom egyik legfontosabb célja a roma holokauszt elismertetése lett. A porajmos emléknapját 1972 óta a birkenaui tábor felszámolásának napján, augusztus 2-án tartják. Magyarországon emléktáblákat, a fővárosi Nehru parton pedig emlékművet állítottak fel: a várpalotai Grábler-tónál történt tömeggyilkosságra Choli Daróczi József versét tartalmazó mementó emlékezik.

Az Európai Unió 2005-ben fogadta el, hogy az LMBTQ-közösséget a náci rémtettek áldozatai között tartsák számon. A holokauszt nemzetközi emléknapja, január 27-e így az ő napjuk is, ahogy a 2014-ben felavatott tel-avivi emlékmű szintén az emlékük előtt hajt fejet.

HF31_holokauszt-emlekezet-1-1
Egykori deportáltak egy volt koncentrációs tábor helyszínén zászlójukon dávid-csillaggal (1945) – "1945 szept. Roding és Cham között." [Fotó: HDKE 2011.4.4 4F4]